Noutati RSS


CoderDojo București a dat startul proiectului CoderDojo Tech Academy

Radu Ticiu - Wednesday, July 11, 2018


Finanțat de Microsoft Romania, proiectul CoderDojo Tech Academy face parte din programul alt Viitor, program ce va fi dezvoltat de un consorțiu de organizații nonprofit format din: Coder Dojo Bucureşti & Școala de Valori, Asociația E Civis, Fundația EOS, Asociația Centrul pentru Educație şi Dezvoltare Profesională Step by Step. Acest program se va derula pe o perioada de 2 ani, iar menirea lui va fi sa sprijine dezvoltarea de competente digitale pentru mii de elevi si profesori din Romania.CoderDojo Tech Academy va fi implementat de CoderDojo Bucuresti si Scoala de Valori care isi propune sa promoveze conceptul de CoderDojo in Romania prin deschiderea de noi dojo-uri (ateliere interactive de programare) in 7 județe din tara, unde în prezent nu există o astfel de inițiativă, iar in paralel ne propunem sa cream o academie online, “Academia CoderDojo”. 
Aceasta va fi locul perfect unde copiii vor învăța programare folosind diverse tehnologii, în funcție de resursele preferate (Minecraft Education, Java, Scratch, etc).

Pentru a veni in ajutorul tuturor dojo-urilor interesate din Romania, în planul de activități pentru acest an sunt incluse:
- deschiderea de noi dojo-uri in Brașov și Sibiu;
- refacerea site-ului coderdojo.ro pe o tehnologie mai noua si cu funcționalități imbunatatite;
- lansarea platformei educationale academiacoderdojo.ro.


Cei care cunoasc persoane sau grupuri de pasionați de educație și tehnologie din Brașov sau Sibiu care ar putea deschide si creste un dojo, sunt rugați să ne contacteze (Adrian Petre, petre2007@gmail.com).

De asemenea, din toamnă, îi așteptăm pe cei care lucrează în București și în împrejurimi în domeniul IT sau domenii conexe, interesați să ni se alăture ca mentori, să participe la un atelier demonstrativ,în cadrul căruia vor putea parcurge gratuit și un set de teste pentru evaluarea afinității pentru programare şi a talentului de a pregăti un Alt Viitor pentru micii noștri programatori.


Avem puterea ca împreuna sa construim un alt Viitor pentru copii!

Două tabere de vară CoderDojo în 2017!

Radu Ticiu - Thursday, June 22, 2017

Cea de a patra vară în care copiii implicați în activitățile CoderDojo în comune și orașe din România pot continua să își cultive pasiunea pentru programare alături de alți ninja și de mentori dedicați, aduce două opțiuni de participare la tabere de vară, organizate de dojo-uri din București și din Timișoara.

 

După edițiile din 2014 (la Moneasa), 2015 (la Cisnădioara) și 2016 (la Alba Iulia), la care au participat câte 60-100 de copii și mentori din Timișoara, București, Dumbrăvița, Oradea, Lugoj, Cluj, Chișinau, dar și din Serbia sau Turcia, ninjas din România se pot reîntâlni cu atmosfera de tabără fie la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia (între 23 și 30 iulie, în organizarea dojo-urilor din Timișoara) fie la Centrul de Tineret Cisnădioara (între 13 și 19 august, în organizarea dojo-urilor din București).

 

 

Other resolutions: 320 × 232 ...cisnadioara.jpg

coderdojosummercamp2016.jpgcoderAB.jpg

Programele celor doua tabere vor include pe lânga  sesiuni de coding și mini-training-uri din sfera soft-skills, diverse activități recreative, sportive și culturale în atractivele zone în care se vor desfășura. Printre altele, participanții la tabăra de la Alba Iulia vor putea vizita Cetatea Alba Carolina și Salina Turda, iar cei care se vor alătura taberei de la Cisnădioara vor vizita Sibiul și ștrandul din Cisnădie.

 

Detalii legate de cele două evenimente precum și instrucțiuni în vederea înscrierii copiilor interesați pot fi găsite în descrierile de aici (pentru tabăra de la Alba Iulia) sau de aici (pentru tabăra de la Cisnădioara). Termenul de înscriere este de 15 iulie, ora 16.00 sau până la completarea locurilor disponibile în cele două tabere. Distribuirea locurilor disponibile se face în ordinea înscrierilor.


Ninjas de la dojo-urile românești câștigă Coolest Projects Showcase la Dublin!

Radu Ticiu - Monday, June 19, 2017

Reţeaua Coderdojo România a fost reprezentată cu succes la cea de a șasea ediție a CoderDojo Coolest Projects Showcase, desfăşurat în Irlanda, la Dublin, sâmbătă, 17 iunie, 2017.

Aproape 50 de copii şi tineri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Dumbrăviţa, Giroc, Oradea, Salonta, Timişoara şi Târgu-Mureş, însoţiţi de mentori, organizatori şi părinţi s-au alăturat unui număr de peste 1000 de colegi sosiţi dintr-un număr total de 17 ţări, majoritatea europene dar şi din Australia, Argentina, Japonia sau Statele Unite ale Americii.

Ca şi în ediţiile din anii anteriori ai Coolest Projects, proiectele participanţilor români au fost apreciate de către vizitatorii evenimentului, dar mai ales de către juriile celor șase categorii de concurs.

Finalul unei zile care a însemnat exprimarea pasiunii pentru programare, a creativității și capacității de inovare, interacţiune şi calitate a prezentărilor, dar şi distracţie şi imersiune în viitorul educaţiei şi al tehnologiei, a adus o listă spectaculoasă de premii câştigate de tinerii partipanţii români:

 • Victor Fortiș și Elisa Erzse, de la CoderDojo Timişoara @CD Loga, respectiv CoderDojo Oradea, au fost câştigătorii categoriei Scratch, la subcategoria de vârstă peste 13 ani pentru proiectul TerraBots
 • Radu Cărăvăţeanu, ninja la CoderDojo Cluj-Napoca @Academy + Plus a câştigat la categoria Dezvoltare de jocuri, sub 14 ani
 • Patrick Lenis, Victor Baican și Cezar Făgădar, de la CoderDojo Timișoara @temirice, respectiv CoderDojo Timișoara @Startup Hub, care au dezvoltat proiectul Shase au fost declarați câștigătorii categoriei Dezvoltare de jocuri, peste 14 ani 
 • Mircea Șerbănescu, David Babescu și Dariana Dorin, de la CoderDojo Timişoara @FEAA, au câștigat cu proiectul Blind Helper categoria Hardware sub 14 ani
 • Laura Chirila și Sergiu Micorici, cu proiectul MindRobot, au câștigat categoria Hardware peste 14 ani

Pe lângă cele cinci victorii, au fost obținute și două titluri de Runner-up:

 • Sebastian Maleș, Adrian Garovăț, Emanuel Covaci de la CoderDojo Timișoara @temirice, autorii proiectului Site-ul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, au primit Runner-up Award la categoria Web
 • Roxana Drăghia, Andrei Mătrăgună și Andreea Pintea, autorii proiectului Lights Among Us au primit titlul Runner-up la categoria Evolution - Proiecte complexe 

Prin câştigarea a circa o treime din numărul de premii acordate, participarea din acest an a fost cea mai bună dintre cele patru ediţii la care au luat parte tinerii programatori români şi încununează evoluţia cunoştinţelor şi munca depusă de peste 600 de copii şi tineri şi peste 100 de mentori în cadrul celor 30 de implementări ale conceptului CoderDojo, active în România cu începere din anul 2012.


Pentru detalii suplimentare, vă stăm la dispoziţie prin e-mail, radu.ticiu@gmail.com sau telefonic la +40722691279.

Premiile Coolest Projects Romania 2017

Radu Ticiu - Monday, May 15, 2017

Prima ediție a competiției CoderDojo România, o replică națională a celui mai mare eveniment global al rețelei CoderDojo, a avut loc la Iulius Mall Timișoara, sâmbătă, 13 mai 2017.

Cei 128 de ninjas înscriși în competiție, provenind de la 15 dojo-urile din 6 localități din țară (Dumbrăvița, Giroc, Oradea, Petrila, Salonta, Timișoara), au prezentat un număr de 76 de proiecte, distribuite în 7 categorii.


Atmosfera a fost una foarte intensă, ninjas având o bună ocazie de a-și descrie proiectele atât în discuții cu membrii juriului, cât și cu alți colegi activi în dojo-urile participante dar si cu vizitatorii ocazionali ai evenimentului.

Proiectele desemnate de către juriu ca fiind câștigătoare sunt următoarele (cu menționarea denumirii, a numelor ninjas care le-a dezvoltat si a dojo-urilor reprezentate):


Categoria Scratch


Câștigător: TERRABOTS - Elisa Erzse (Oradea), Victor Stefan Fortis (Timișoara @Startup Hub)

Subcategoria Scratch 7-8 ani

Câștigător: Minicraft - DavidFissel si AlinLupau (Oradea)
Runnerup: Parkour - Serban Husaru și Ionut Tirlea (Oradea)
Runnerup: Poveste in castel - Andrei Bodea și David Bursan (Timișoara @Startup Hub)

Subcategoria Scratch 9-10 ani

Câștigător: Colors - Beatrice Platona (Oradea)
Runnerup: Einstein Calculator - Daniel Laszlo Kulcsar, Máte Csigai Balog (Oradea)
Runnerup: STICKMAN - Luca Muntean (Timișoara @CNB)

Subcategoria Scratch peste 11 ani

Câștigător: MimeBot - Andrei Covaci (Oradea)
Runnerup: Monster Shooter - Victor Pantea (Oradea)
Runnerup: New Appleton - Marta Trales (Timișoara @CD Loga)


Categoria Game Development

Câștigător: PlayGround in Unity 3d - Florin Hodiș (Salonta @Teodor Neș)

Runnerup: MyGuitar - Adrian Măduța (Oradea)
Runnerup: Unity Team - Kevin Kaba (Oradea)


Categoria Hardware

Câștigător: BlindHelper - Dariana Dorin, David Babescu, Mircea Serbanescu (Timișoara @FEAA)
Runnerup: Mind Robot - Laura Chirilă Sergiu Micorici (Dumbrăvița)
Runnerup: Robowaiter - Daniel Marcu (Timișoara @Moisil)


Categoria Aplicatii Mobile

Câștigător: DigiLib - Vlad-Cristian Pintea, Mihai Albu (Timișoara @CD Loga)
Runnerup: Roomily - Dan Mihai Gramescu, Catalin Tiu, Stefan Jieanu, Haralambie Popa, Cristian Zaharia, (Timișoara @temirice.ro)


Categoria Site-uri Web

Câștigător: CloudSync - Vlad Sarca (Timișoara @CD Loga)
Runnerup: BookVenue - Razvan Tamsa, Mihai Temian (Timișoara @temirice.ro)
Runnerup: CoderApp - Dragos Criste, (Timisoara @NTT Data Romania)


Categoria Evolution (Proiecte complexe)

Câștigător: MAX - dezvoltat de Medeea Alexandra Nagy, Cristian Daniel Dejica, Vlad Andrei Fara, Alexandru Pop (Timișoara @temirice.ro )
Runnerup: Lights Among Us - Roxana Drăghia, Andreea-Maria Pintea, Andrei-Cristian Mătrăgună (Timișoara @CD Loga)
Runnerup: POS - Paul Adrian Mandravel,Razvan Pervulescu ( Timișoara @Startup Hub)


Categorie Design/Digital Art

Câștigător: O aplicație desenata - Cezar Fagadar (Timișoara @Startup Hub)
Runnerup: Casa Virtuala - Andreea Brad (Oradea)


Le multumim sponsorilor evenimentului Smithfield România, Continental Automotive România, Iulius Mall Timisoara, Andrisoft Wanguard și partenerilor Universitatea Tibiscus Timișoara, United Business Center, Openville, Tech Box.
 Revenim cu mai multe informații de la acest eveniment în zilele următoare!

Gala Aniversară 4 Ani de CoderDojo în Timișoara

Radu Ticiu - Saturday, January 14, 2017

 

În 19 ianuarie 2017 se împlinesc patru ani de la inaugurarea primului CoderDojo în Timișoara.


După un an de pauză, dorim să reluăm bunul obicei de a sărbători activitatea și realizările copiilor și tinerilor ninjas și a mentorilor lor, obicei construit prin evenimentele aniversare din 2014 și 2015.


În acest scop, invităm sutele de ninjas activi în cele 13 dojo-uri din Zona Metropolitană Timișoara, pe mentorii și părinții acestora, dar și reprezentanții organizațiilor partenere în 21 ianuarie, la ora 16.30 în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara la o Gală Aniversară.


Îi vom evidenția pe cei mai dedicați dintre mentori și pe cei mai promițători dintre învățăcei, vom prezenta cele mai spectaculoase proiecte dezvoltate în ultimul an și vom evoca momentele deosebite ale evenimentelor pe care le-am organizat sau la care am participat. Le vom arăta partenerilor și suporterilor noștri și întregii comunități locale ce rezultate generează suportul pe care îl primim, care ne sunt planurile imediate, pentru anul 2017 și de ce putem spune că, cel puțin pe termen mediu, viitorul sectorului tech din Timișoara sună foarte bine!

Ca de obicei, vom fi cool, alternând prezentările și secvențele de premiere cu momente artistice avându-i ca protagoniști pe cei mai talentați dansatori și interpreți dintre ninjas sau colegii lor de generație și cu pauze de energizare cu gustări, fructe și deliciosul tort CoderDojo. Seara se va încheia în forță, printr-un mini-concert susținut de Thea and The Sky Walkers.

Toți cei care doresc să sprijine activitățile CoderDojo din Timișoara o vor putea face adjudecând, în cadrul unei licitații de tipul ”silent auction”, lucrări de artă vizuală donate de tineri artiști și fotografi locali sau participând la o tombolă cu câștiguri constând în gadget-uri, cărți și tricouri purtând brand-ul CoderDojo.

Vă așteptăm cu drag. Vă rugăm să vă înscrieți folosind formularul accesibil de pe această pagină!

Educație si creativitate tehnică la Tabăra de Vară CoderDojo Romania 2016

Radu Ticiu - Friday, August 05, 2016

La a treia sa ediție, Tabăra de Vară, și-a consolidat statutul de cel mai mare eveniment multi-dojo al rețelei CoderDojo România, după ce a reunit în cetatea istorică a orașului Alba-Iulia peste 80 de ninjas cu vârstele cuprinse între 7 și 17 ani, proveniți din 15 dojo-uri. Pentru prima oară evenimentul a devenit internațional prin participarea unor mentori și ninjas din Moldova, Serbia și Turcia.

Găzduit de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, evenimentul cu durata de o săptămână a inclus activități educative din domeniul programării, complementate de experiențe de relaxare și de învățare în domenii non-tehnice. 
 
Cele două sesiuni zilnice de coding au grupat participanții în ateliere de Scratch, Web Development, Algoritmică, Limbaje de Programare Avansate, Unity/Game Development, Robotică/Embedded, Web Design în cadrul cărora au fost dezvoltate peste 25 de proiecte care au ajuns să fie prezentate în cadrul unui eveniment non-competitiv de tipul Demo-Day. De la versiuni dezvoltate în Scratch ale bine-cunoscutului joc Lemmings la un model de automatizare domestică, de la pagini web care au reflectat desfășurarea taberei la versiuni C++ a câtorva cunoscute jocuri (Snake, Tetris, etc.) sau implementări ale Conway`s Game of Life, proiectele prezentate la Demo-Day au reflectat noile cunoștințe și abilități transmise copiilor și tinerilor de cei 15 mentori dedicați reprezentând dojo-uri din Timișoara, Oradea, București și Chișinău. Alte activități desfășurate au vizat introducerea unor concepte și tehnici din domeniul inovării în grupuri și organizații mici (în cazul celor mai mari dintre ninjas) sau jocuri de grup pentru dezvoltarea abilităților sociale (pentru cei mai mici dintre ninjas). 

În ciuda densității activităților specifice CoderDojo desfășurate, programul taberei a oferit participanților oportunitatea de a asista la ceremonia schimbării gărzii în Cetatea Alba Carolina, de a simți efortul și valul de adrenalină pe circuitele aeriene și tirolienele dintre copacii Parcului de Aventură Dynamis Alba-Iulia, sau efectiv să joace baschet, fotbal sau board games cu colegii. Toți participanții au petrecut o zi vizitând Castelul Huniazilor din Hunedoara și Geoparcul Țării Hațegului, intrând în lumea cavalerilor medievali sau aflând informații despre dinozaurii din specia Balaur Bondoc. 

Construind pe succesul Taberei de Vară CoderDojo România 2016, organizatorii de la Asociația Banat IT, platforma formală a activităților CoderDojo în Timișoara și, sperăm, Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba-Iulia vor proiecta ediția din 2017 care va fi deschisă participării echipelor de mentori și ninjas din România și din străinătate, interesate să învețe, să programeze și să se relaxeze într-una dintre cele mai frumoase și bine conservate fortărețe medievale din întreaga Europă. 

Vă așteptăm pe lista de participanți!


În perioada următoare vom publica o serie de postări în care vă vom prezenta detalii legate despre desfășurarea taberei!


Tabăra de Vară CoderDojo România și Moldova 2016

Radu Ticiu - Friday, July 01, 2016

PRELUNGIM PERIOADA DE INSCRIERE PÂNĂ ÎN  19 IULIE, ORA 16!


Vacanțele de vară
înseamnă, de câțiva ani încoace, pentru copiii de la dojo-urile dinRomânia și ocazia de a se întâlni și a progresa împreună în domeniul programării în cadrul unor ediții ale Taberei de Vara CoderDojo!


După edițiile din 2014 de la Moneasa și 2015 de la Cisnădioara, la care au participat câte 40-50 de copii din Timișoara, București, Dumbrăvița, Oradea, Lugoj sau Cluj, respectiv mentori din București, Chișinau, Oradea sau Timișoara, rețeaua CoderDojo din România și Moldova pregătește o noua ediție a celui mai mare eveniment național inter-dojo.


De această dată, locația aleasă este Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba-Iulia, iar perioada de desfășurare va fi în 24-31 iulie. Păstrarea unei locații ”mai centrale” pe harta țării sperăm să crească atractivitatea taberei pentru ninjas și mentori proveniți de la un numar cât mai mare de dojo-uri.

 

Other resolutions: 320 × 232 ...

 

Programul taberei va include pe lânga  câte două sesiuni zilnice de coding, activități recreative și culturale în Cetatea Alba Carolina, drumeții în Țara Moților sau la Muzeul Dinozaurilor din Orăștie și Castelul Corvinilor de la Hunedoara, activități sportive pe terenurile Universității și demonstrații ale activitaților CoderDojo pentru potențiali mentori și copiii interesați din Alba-Iulia, activitați de socializare și mini-training-uri din sfera soft-skills.


Mentorii participanți vor conduce atelierele de lucru în Scratch, web development și web design, algoritmică, Java, game-development, robotică, etc, utilizând metodologiile de lucru cu copiii practicate în mod uzual.


Detalii legate de eveniment pot fi găsite în aceasta descriere. Parinții interesați își pot înscrie copiii până în data de 15 iulie, ora 16.00, completând acest formular.

 

Cu siguranță, tabăra de vară 2016 va fi un moment extrem de important pentru dezvoltarea rețelei, crearea identității și culturii organizaționale proprii pentru CoderDojo România și Moldova.


Ca de obicei, din punct de vedere logistic, suportul necesar echipei de organizare este oferit de către Asociația Banat IT, organizația care și-a asumat rolul de platformă/umbrelă pentru CoderDojo-urile din Zona Metropolitană Timișoara, până la formalizarea Asociației CoderDojo România.

Succes la CoderDojo Coolest Projects Awards 2016

Radu Ticiu - Sunday, June 26, 2016

Copiii si tinerii de la cluburile CoderDojo din Romania au obtinut rezultate spectaculoase in cadrul Coolest Projects Awards, o competitie globala de creativitate tehnica, care a reunit la Dublin, aproape 800 de proiecte dezvoltate de circa 1200 de copii si tineri de 7-17 ani din peste 20 de tari.

Delegatia din Romania a inclus 45 de copii si 12 mentori de la CoderDojo Dumbravita, Giroc, Mosnita-Noua, Oradea, Oradea @Cantemir, Bucuresti Nord, Cluj-Napoca si de la patru dintre cele 9 dojo-uri din Timisoara: @ACi, @UVT, @FEAA si @Startup Hub.

Participantii romani au fost declarati castigatori la doua dintre cele sase categorii de concurs, au castigat doua premii speciale ale sponsorilor si au primit patru premii runner-up.

 


Participantii romani au fost declarati castigatori la doua dintre cele sase categorii de concurs:

Doua dintre proiectele dezvoltate de participanti din Romania au primit premii speciale ale sponsorilor:
 • Premiul Best International Project, oferit de DCF: Teona Pop, 13 ani, de la CoderDojo Oradea @Cantemir pentru un site interactiv care reflecta lumea imaginata intr-o opera literara pentru adolescent
 • Premiul Best international Enterprise, oferit de Dublin City University: Teodor Tatu-Zevedei, Alexandra Neagu si Radu Salavat, 15 ani, de la CoderDojo Bucuresti Nord cu Warehouse 2.0, un proiect care trateaza un model de informatizare a unei magazii sau depozit

De asemenea, au fost castigate premii Runner-Up Awards de catre:
 • Ștefan Juravle, 11 ani, de la CoderDojo Giroc, la categoria scratch, cu un joc de ping-pong pe calculator
 • Laura Chirilă, 13 ani, de la CoderDojo Dumbravita, la categoria Hardware, pentru un robot comandat prin miscarea mainii libere in fata unui senzor Leap Motion
 • Teodor Tatu-Zevedei, alexandra Neagu si Radu salavat, CoderDojo Bucuresti Nord
 • Teona Pop, CoderDojo Oradea @Cantemir

Participarea de anul acesta continua cresterea fata de anii anteriori, atat din perspectiva numarului de copii din Romania care au concurat, 45 fata de 27 in 2015 si 12 in 2014, dar si al numarului premiilor castigate: sase fata de trei in 2015 si unul singur in 2014.

Pentru toti membrii delegatiei, aceasta evolutie genereaza un plus de entuziasm, motivatie si incredere in fortele proprii, iar pentru Asociatia Banat IT, care sustine implementarea conceptului CoderDojo in Romania, reprezinta o confirmare a importantei acordate pentru desfasurarea de activitati pe termen lung in domeniul educatiei informale in domeniul programarii pentru elevi din invatamantul preuniversitar.

Înscrieri deschise pentru CodeWeek 2016

Radu Ticiu - Monday, April 18, 2016

CodeWeek este unul dintre evenimentele majore ale rețelei CoderDojo România, alături de Tabăra de Vară CoderDojo România.
După o primă ediție desfășurată în 2015, cea de a doua ediție a CodeWeek va avea loc în organizarea lui Alexandru Iatan (CoderDojo Timișoara @FEAA) și Attila Paur (CoderDojo Oradea) în perioada 23-29 aprilie, la Centrul Social Călacea (județul Timiș) al Asociației Generație Tânără, locul în care participanții vor fi cazați și unde vor desfășura un program intens care va combina activități de coding cu activități educative, sportive și recreative.


Sunt așteptați 30 de copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani, activi la oricare dintre dojo-urile funcționale din țară.

Unul dintre obiectivele săptămânii este dezvoltarea capacității de lucru în echipă a participanților. Aceștia vor fi împărțiți în echipe de câte trei ninjas, care vor dezvolta și vor prezenta împreună proiecte din domeniile web-development și robotică.


Detalii legate de organizarea și desfășurarea CoderWeek 2016 pot fi găsite în Regulamentul de participare. Pentru înregistrarea participării, cei interesați sunt rugați să completeze următorul formular.


Organizatorii pot fi contactați telefonic sau prin e-mail, utilizând următoarele coordonate:
Alex Iatan 0760 235 434 coderdojotmfeaa@gmail.com, Attila Paur 0758 576 470 codercoder42@gmail.com.
Deasemenea, a fost creat un grup de facebook al evenimentului.